Doe de intake

Mobiliteit verbeteren? Pas het LAT-systeem toe!

De methode die we je aanleren voor meer mobiliteit is ontwikkeld door Floris van der Giessen. In zijn vorige blog beschreef hij wat mobiliteit is en waarom het belangrijk is om mobiel te zijn. In deze blog beschrijft hij meer over he LAT-systeem. . Met deze methode maken we spieren los (flexibiliteit). Activeren spieren die ‘uit’ staan (coördinatie). En trainen we stabiliteit (kracht). Het resultaat is meer controle over jouw spieren en gewrichten met als gevolg een toename van mobiliteit.

Het doel van deze methode is om door training jouw passieve ROM om te zetten in actieve ROM. Deze nieuwe ROM is daadwerkelijk bruikbaar voor jouw doel. Zoals ik al aangaf is de methode veilig, levert resultaat en is praktisch:

 • Veilig: de methode past zich elke keer aan op jouw niveau van dat moment. Er worden geen externe hulmiddelen gebruikt.
 • Resultaat: door het doorlopen van het LAT-systeem voel en zie je direct resultaat. Het consequent herhalen hiervan geeft resultaat op de lange termijn.
 • Praktisch: je hebt geen materiaal nodig, maximaal 15 minuten per dag is voldoende.

In deze methode verdeel ik het lichaam in drie delen:

 • ROMP | organen, ademhaling, hoofd, nek en ruggenwervels.
 • ONDERLICHAAM | heup, knie, enkel.
 • BOVENLICHAAM | schouderblad, schouders, elleboog, pols.

De romp (alles tussen jouw kruintje en stuitje) geeft stabiliteit aan het lichaam. Deze stabiliteit is belangrijk wanneer je kracht wil leveren naar het boven- en onderlichaam. Zie een zwakke romp als een kanon op een kano. Wellicht begrijp je wat er gebeurt als je dit kanon afschiet. De kogel zal zijn doel niet raken, omdat een stabiele ondergrond ontbreekt. Of je moet vet veel mazzel hebben.

Om stabiliteit te creëren is kracht belangrijk. Want zoals ik al eerder vertelde zal et CZS spieren verkorten als het deze stabiliteit niet ervaart. Langzaam en met controle bewegen is hierin de sleutel tot succes. Dit bouwt vertrouwen op voor het CZS. Waarop het toestaat om meer kracht te geven. En dat is wat we willen!

Nu je weet hoe het LAT-systeem werkt gaan we er samen mee aan het werk door middel van de onderstaande video’s!


Geschreven door BASE Lifestyle

Onze sportschool richt zich op persoonlijke groei in plaats van spiergroei. Samen met jou zorgen we ervoor dat jij meer uit het leven kunt halen. Dit doen we door training en coaching met elkaar te combineren.

Contact

Stel een vraag

Volg ons op Instagram

Volg ons op LinkedIn

Volg ons op Facebook

Stuur ons een WhatsApp bericht

Gerelateerde artikelen

  In deze prestatiemaatschappij is het meetbaar maken en het laten zien van je resultaten steeds belangrijker. Van het showen van je sixpack naar de challenges waarbij men beloofd dat je in een 10 weken 15 kilo afvalt. Zonder zichtbare resultaten geen succes, tenminste, als we social media moeten geloven. Maar in hoeverre zijn deze resultaten […]

  Ga naar →

  Slaap is essentieel voor het goed functioneren van het lichaam, een slechte nachtrust heeft invloed op je gezondheid en productiviteit de dag erna. We beginnen steeds meer in een wereld te leven waar slaap minder en minder wordt. Oorzaken van dit weinig slapen kan verschillende oorzaken hebben, denk aan stress, slechte voeding, te kort aan […]

  Ga naar →

  Vandaag schrijft gastblogger Floris van der Giessen een artikel over mobiliteit. Op dinsdag 9 februari geeft hij hier ook een webinar over in de studio van Pubquiz On Tour. Floris van der Giessen is personal trainer uit Nijmegen en heeft in de afgelopen jaren zich verdiept in krachttraining in combinatie met mobiliteit. Dit heeft hij […]

  Ga naar →

Meld je aan voor een intake

Wil jij meer informatie over onze diensten? Meld je dan aan voor een vrijblijvende intake. We kijken ernaar uit je te ontmoeten en beter te leren kennen. De koffie staat voor je klaar!

Plan een intake
crossmenu