Doe de intake

Mobiliteit: bewegen zonder beperkingen

Vandaag schrijft gastblogger Floris van der Giessen een artikel over mobiliteit. Op dinsdag 9 februari geeft hij hier ook een webinar over in de studio van Pubquiz On Tour. Floris van der Giessen is personal trainer uit Nijmegen en heeft in de afgelopen jaren zich verdiept in krachttraining in combinatie met mobiliteit. Dit heeft hij gedaan door diverse (internationale) opleidingen te volgen van onder anderen Perry Nickelson, FRC, Mylogenics van Overload Worldwide en is hij naar de trainer van Conor McGregor geweest namelijk Ido Portal. Na deze cursussen heeft hij zijn kennis en kunde gebonden is het LAT-systeem waar we in de aankomende weken mee aan de slag gaan. In de volgende blog gaan we dieper in op het LAT-systeem. Eerst gaat Floris meer uitleggen over mobiliteit.

Mobiliteit zie ik als het vermogen om te bewegen zonder beperkingen. Mobiliteit is een onderdeel van lenigheid. Dit is een van de vijf grond motorische vaardigheden (kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie (techniek), snelheid en lenigheid). Lenigheid kun je onderverdelen in:

 • Algemene lenigheid van alle gewrichten (wervelkolom, schouder – en heupgewricht, etc.)
 • Specifieke lenigheid van gewrichten welke je wil gebruikten.
 • Actieve lenigheid (mobiliteit) zonder uitwendige kracht (active range of motion).
 • Passieve lenigheid (flexibiliteit) met uitwendige kracht (passive range of motion).

Om te kunnen bewegen zonder beperkingen (meer lenigheid/ mobiliteit) is een juiste spierwerking in combinatie met gewrichten noodzakelijk. Gelukkig zijn we in staat om spieren te trainen welke gewrichten laten bewegen. Dit trainen doe je door alle vijf de grond motorische vaardigheden aandacht te geven. Met name de kracht en coördinatie van spieren. De snelheid en uithoudingsvermogen bepalen in meer of mindere mate de complexiteit van de beweging.

Tijdens de BASE MOBILITY van BASE Lifestyle leren we je een veilige, resultaatgerichte en vooral praktische methode. Deze methode heet het LAT-SYSTEEM: losmaken, activeren en trainen.

Immobiliteit en klachten
Soms doet een spier niet wat je wil. Vaak is een de volgende twee oorzaken de boosdoener hiervan:

 • Functie bepaalt het orgaan: De spierfunctie die je vraagt is tegenovergesteld van die je in het dagelijks leven toepast. Denk aan jouw lichaamshouding op het werk zitten, typen en scrollen op smartphones en het velen (onderuitgezakt) zitten. Het CZS is slim en zal deze bewegingen sterk maken.
 • Noodrem CZS: het CZS beslist of een spier sterk genoeg is of voldoende stabiliteit ontvangt om een ​​beweging te maken. Is dit niet zo, dan zal het CZS de spier verkorten of verkrampen om te voorkomen dat deze beweging gemaakt wordt.

Deze twee systemen zijn functioneel voor het lichaam en bedoeld om deze te beschermen. Echter als deze chronisch voorkomen in ons leven, dan kunnen we deze gaan ervaren als klachten in de (onder)rug, nek en schouders. Wist je dat 90% van deze klachten niet medisch is? Dan weet je dat nu. Het is ons gedrag dat leidt dit deze pijntjes en ongemakkelijkheden.

Hoe je deze pijntjes en ongemakkelijkheden kunt voorkomen leg ik je in de aankomende weken uit via mijn live sessie en de video’s die te vinden zijn in de BASE Lifestyle app en Youtube pagina.


Geschreven door BASE Lifestyle

Onze sportschool richt zich op persoonlijke groei in plaats van spiergroei. Samen met jou zorgen we ervoor dat jij meer uit het leven kunt halen. Dit doen we door training en coaching met elkaar te combineren.

Contact

Stel een vraag

Volg ons op Instagram

Volg ons op LinkedIn

Volg ons op Facebook

Stuur ons een WhatsApp bericht

Gerelateerde artikelen

  Wat is gezonde voeding?Eigenlijk is bovenstaande vraag niet in één blog te beantwoorden. Het is een zeer complexe vraag. Het antwoord is voor ieder individu ook verschillend. We zijn tenslotte allemaal uniek, waardoor we allemaal verschillende behoeften hebben als het gaat om voeding. Toch valt er enigszins een algemene lijn te trekken als het gaat […]

  Ga naar →

  Drink jij al tijden ‘s ochtends lauw water met citroen om je verbranding te verhogen? Dan kan ik je vertellen dat je hier maar één ding aan overhoudt; en dat is schade aan je tanden. Voor een snellere stofwisseling (metabolisme) doet het namelijk niets. En zo zijn er talloze fabels in voedingsland als het gaat […]

  Ga naar →

  Je kunt de dag maar 1 keer een goede start van de dag hebben. Jouw ochtendritueel heeft veel invloed op de rest van je dag. In dit blog wil ik je 4 tips geven op de dag energiek, effectief en met meer discipline te beginnen. Dit kan op langer termijn veel invloed hebben op jouw […]

  Ga naar →

Meld je aan voor een intake

Wil jij meer informatie over onze diensten? Meld je dan aan voor een vrijblijvende intake. We kijken ernaar uit je te ontmoeten en beter te leren kennen. De koffie staat voor je klaar!

Plan een intake
crossmenu