BASE Lifestyle logo

Mobiliteit: bewegen zonder beperkingen

2 Minuten leestijd

Vandaag schrijft gastblogger Floris van der Giessen een artikel over mobiliteit. Op dinsdag 9 februari geeft hij hier ook een webinar over in de studio van Pubquiz On Tour. Floris van der Giessen is personal trainer uit Nijmegen en heeft in de afgelopen jaren zich verdiept in krachttraining in combinatie met mobiliteit. Dit heeft hij gedaan door diverse (internationale) opleidingen te volgen van onder anderen Perry Nickelson, FRC, Mylogenics van Overload Worldwide en is hij naar de trainer van Conor McGregor geweest namelijk Ido Portal. Na deze cursussen heeft hij zijn kennis en kunde gebonden is het LAT-systeem waar we in de aankomende weken mee aan de slag gaan. In de volgende blog gaan we dieper in op het LAT-systeem. Eerst gaat Floris meer uitleggen over mobiliteit.

Mobiliteit zie ik als het vermogen om te bewegen zonder beperkingen. Mobiliteit is een onderdeel van lenigheid. Dit is een van de vijf grond motorische vaardigheden (kracht, uithoudingsvermogen, coördinatie (techniek), snelheid en lenigheid). Lenigheid kun je onderverdelen in:

  • Algemene lenigheid van alle gewrichten (wervelkolom, schouder – en heupgewricht, etc.)
  • Specifieke lenigheid van gewrichten welke je wil gebruikten.
  • Actieve lenigheid (mobiliteit) zonder uitwendige kracht (active range of motion).
  • Passieve lenigheid (flexibiliteit) met uitwendige kracht (passive range of motion).

Om te kunnen bewegen zonder beperkingen (meer lenigheid/ mobiliteit) is een juiste spierwerking in combinatie met gewrichten noodzakelijk. Gelukkig zijn we in staat om spieren te trainen welke gewrichten laten bewegen. Dit trainen doe je door alle vijf de grond motorische vaardigheden aandacht te geven. Met name de kracht en coördinatie van spieren. De snelheid en uithoudingsvermogen bepalen in meer of mindere mate de complexiteit van de beweging.

Tijdens de BASE MOBILITY van BASE Lifestyle leren we je een veilige, resultaatgerichte en vooral praktische methode. Deze methode heet het LAT-SYSTEEM: losmaken, activeren en trainen.

Immobiliteit en klachten
Soms doet een spier niet wat je wil. Vaak is een de volgende twee oorzaken de boosdoener hiervan:

  • Functie bepaalt het orgaan: De spierfunctie die je vraagt is tegenovergesteld van die je in het dagelijks leven toepast. Denk aan jouw lichaamshouding op het werk zitten, typen en scrollen op smartphones en het velen (onderuitgezakt) zitten. Het CZS is slim en zal deze bewegingen sterk maken.
  • Noodrem CZS: het CZS beslist of een spier sterk genoeg is of voldoende stabiliteit ontvangt om een ​​beweging te maken. Is dit niet zo, dan zal het CZS de spier verkorten of verkrampen om te voorkomen dat deze beweging gemaakt wordt.

Deze twee systemen zijn functioneel voor het lichaam en bedoeld om deze te beschermen. Echter als deze chronisch voorkomen in ons leven, dan kunnen we deze gaan ervaren als klachten in de (onder)rug, nek en schouders. Wist je dat 90% van deze klachten niet medisch is? Dan weet je dat nu. Het is ons gedrag dat leidt dit deze pijntjes en ongemakkelijkheden.

Hoe je deze pijntjes en ongemakkelijkheden kunt voorkomen leg ik je in de aankomende weken uit via mijn live sessie en de video's die te vinden zijn in de BASE Lifestyle app en Youtube pagina.

BASE Lifestyle
Markstraat 3A
4043 JX Opheusden
Gelderland
Contactgegevens
Mail. info@baselifestyle.nlTel. +31 (0)6 21 9375 71
KvK. 75697785
BTW. NL217582473B02
IBAN. NL08 RBRB 0940 7796 09
| Alle rechten voorbehouden | Website door Website Wonders