Doe de intake

Meer is niet altijd beter. Kwaliteit boven kwantiteit

“Kwaliteit boven kwantiteit”. Dat is één van mijn uitspraken tijdens een training of coaching. Zelfs buiten de muren van de sportschool gaat deze ballon op. MEER IS NIET ALTIJD BETER … BETER IS BETER. Denk daar maar eens even over na. Als iemand je vraagt: “Hoe word ik sterker?” Is vaak je eerste reactie: dan moet je meer en harder trainen. Als ik zeg: “het krachtblok vandaag duurt maar 15 minuten”. Probeert iedereen zoveel mogelijk herhalingen en sets te maken. Als ik een nieuwe oefening aan de groep uitlegt, pas ook ik dit principe toe. Door meer en meer info te geven. Dit verlangen om maar info te geven, gebeurt ook vaak in het dagelijkse leven. Stel je hebt een grote test voor de boeg, je gaat beginnen met leren, maar in plaats van redelijke blokken ononderbroken studietijd aan te houden… gaan we 5 uur “studeren” met een miljoen pauzes en afleidingen tussendoor. Dus we gaan niet 5 x 1 uur studeren – zodat we ons hoofd er goed bij kunnen houden – nee we gaan gelijk voor 5 uur achter elkaar blokken. Maar wel met onze telefoon of laptop in de buurt. Af en toe even appen, nieuws checken onze social media. We know it all.

Is meer en meer doen goed of is dat niet de juiste oplossing?

Nee. Ik ben er van overtuigd dat meer doen vaak niet de juiste oplossing is, maar laten we vooral gefocust blijven op training. Laten we ons eens focussen op training van een individu en de implementatie van een effectieve en volledige les. Dit doen we vanuit het coachingsperspectief. In beide gevallen roepen we vaak dat meer het antwoord is: 

“Ik moet meer trainen” of  “We moeten meer programmeren”. 

Ik weet zeker dat dit zelden het geval is. Vanuit een trainingsperspectief zou de gemiddelde atleet veel meer profiteren van het herhaaldelijk oefenen van vaardigheden/techniek. Vaak geven mensen te weinig prioriteit aan de basis, dus waarom moeten we dan meer gewicht of snelheid toevoegen? Wat is beter? Een onevenredige hoeveelheid werk met een “lakse inspanning”? Of je volledige geconcentreerde inspanning besteed aan een passende hoeveelheid werk? Als je het zo leest is het antwoord duidelijk. Ook hierbij geldt het principe, kwaliteit boven kwantiteit.

Train gewoon “beter”en niet perse meer

Vanuit een coaching- en programmeerperspectief wil ik jullie een klein inzicht geven. Als ik naar sommige programma’s of trainingen kijk, zitten deze gewoon propvol met dingen van minuut 0 tot minuut 60. En dan heb ik het niet over een gepaste hoeveelheid oefeningen of over een goed geplande en gestructureerde les. Nee. De les zit dan propvol vol van begin tot eind. 

Ik heb het over een belachelijke en soms roekeloze benadering van gewicht en een te hoge inspanning. Oké, de training van vandaag duurt slechts 30 minuten met spieroefeningen, matige belasting en een simpele beweging … dit lijkt voor veel mensen niet genoeg. Laten we even wat squats toevoegen, want ik heb nog 30 minuten over. Daarna nog even wat hardlopen, want ik moet wel dat uur volledig benutten. Dit hoeft niet. Wanneer je op deze manier les geeft of krijgt, mis je zoveel van de nuance van een training. Een volledige en goede warming-up, goede uitleg, techniek blokken, gerichte training en solide opbouw. Onthoud niet elke dag hoeft een “Sh*t, ik kan drie dagen niet lopen” training te zijn. In feite zou dat een enkele reis naar de vernieling zijn.

Soms kan meer beter zijn, maar mijn ervaring is dat meer vaak niet beter is. Aan het eind van de dag zijn we allemaal hier om te doen wat het beste is voor ons zelf is en wat het beste bij ons eigen individu past. Dat vergt enige diepe gedachte en overweging. Dus als je je afvraagt: hoe word ik sterker en beter? Stel jezelf dan de vraag: is meer echt beter? Of is minder beter? Kwaliteit boven kwantiteit. Je lichaam liegt nooit!


Geschreven door BASE Lifestyle

Onze sportschool richt zich op persoonlijke groei in plaats van spiergroei. Samen met jou zorgen we ervoor dat jij meer uit het leven kunt halen. Dit doen we door training en coaching met elkaar te combineren.

Contact

Stel een vraag

Volg ons op Instagram

Volg ons op LinkedIn

Volg ons op Facebook

Stuur ons een WhatsApp bericht

Gerelateerde artikelen

  Vakantie is een moment van ontspanning. Even helemaal niks hoeven, gewoon lekker tot jezelf komen. Of je nu naar Texel gaat, naar Bali of thuisblijft; de vakantieperiode is fijn. Wat voor bijna iedereen onlosmakelijk is verbonden aan vakantie vieren, is genieten van lekker eten en drinken. Een biertje bij de barbecue, een ijsje onderweg, een […]

  Ga naar →

  Als er iets fijn is, is het wakker worden met een uitgerust gevoel. Vol energie je bed uit springen, om aan de dag te starten. Een goede nachtrust geeft je energie. Helaas is de ervaring dat veel mensen vaak moe opstaan of zelfs hun wekker snoozen. Volgende week komt daar een blog over. Soms betekent […]

  Ga naar →

  Slaap is essentieel voor het goed functioneren van het lichaam, een slechte nachtrust heeft invloed op je gezondheid en productiviteit de dag erna. We beginnen steeds meer in een wereld te leven waar slaap minder en minder wordt. Oorzaken van dit weinig slapen kan verschillende oorzaken hebben, denk aan stress, slechte voeding, te kort aan […]

  Ga naar →

Meld je aan voor een intake

Wil jij meer informatie over onze diensten? Meld je dan aan voor een vrijblijvende intake. We kijken ernaar uit je te ontmoeten en beter te leren kennen. De koffie staat voor je klaar!

Plan een intake
crossmenu