Doe de intake

Het beste stappenplan voor een goede nachtrust

Als er iets fijn is, is het wakker worden met een uitgerust gevoel. Vol energie je bed uit springen, om aan de dag te starten. Een goede nachtrust geeft je energie. Helaas is de ervaring dat veel mensen vaak moe opstaan of zelfs hun wekker snoozen. Volgende week komt daar een blog over.

Soms betekent dit simpelweg dat je te kort geslapen hebt, maar het kan ook in de kwaliteit van je slaap zitten.
Te kort slapen betekent dat je 6 uur of minder slaapt en een kwalitatief slechte slaap betekent dat je slaap gedurende de nacht onderbroken. Dat kan zijn door je kinderen of omdat je naar de wc moet.

Gevolgen van slecht slapen zijn:
– Verhoogde eetlust en daaropvolgend een verhoogde kans om teveel calorieën binnen te krijgen
– Je bent minder stressbestendig
– Verslechtering van het geheugen en verlaagd concentratievermogen
– Het verzwakken van het immuunsysteem

In ons drukke dagelijks leven zijn we regelmatig ‘s avond te vinden voor de televisie of duiken we in onze telefoon. Vaak doen we dit voor “ontspanning” na een lange werkdag. Tenminste dat houden we onszelf voor. Dit is enorm zonde, want er zijn zoveel mooie andere manieren om te ontspannen en je lichaam ontspant niet door naar een beeldscherm te starten.

Lees een boek voor een betere nachtrust


Het lezen van een boek helpt om je gedachten opzij te zetten. Als jij een mooi verhaal leest, krijg je de optie om even uit de realiteit te stappen. Op het moment dat je volle drukke dagen hebt en jezelf gestrest voelt, is dit een hele fijne manier om je hoofd rust te geven en te ontspannen. Doordat je gedachten tijdens het lezen van een boek ergens anders zijn, ben je afgeleid van de dagelijkse bezigheden. Hierdoor zal je lichaam ontspannen en word je ademhaling rustiger. Door deze vorm van ontspanning toe te passen, zul je beter en dieper slapen. Ook zul je merken dat je stressniveau verlaagt. Naast het lezen van een boek geven we je nog een aantal andere tips om je slaapkwaliteit te verbeteren.

Tips voor het verbeteren van je slaap

1. Kijk uit met koffie drinken.
Een kop koffie voor het slapen gaan kan je nachtrust verstoren. Probeer uiterlijk begin van de middag je laatste kop koffie te drinken. Ook producten als cola, chocolade, zwarte thee en nicotine zijn ‘oppeppers’ die je beter kunt vermijden voor het slapen gaan.

2. Verduister je kamer.
Zorg ervoor dat je slaapkamer zo donker mogelijk is. Hou de deur dus dicht. Zorg ervoor dat je donkere gordijnen hebt en gebruik bij voorkeur ook geen nachtlampjes.

3. Leg geen telefoon op je nachtkastje.
Tegenwoordig is het bijna “normaal” om met je telefoon naar bed te gaan en ermee op te staan. Constant surfen en social media door scrollen voor het slapen gaan, iets wat tegenwoordig heel veel gebeurt. Probeer je telefoon beneden te laten en zet een ouderwetse wekker. Hierdoor krijg je minder prikkels net voor het slapen gaan. Het is zelfs het beste om 2 uur voordat je gaat slapen geen schermtijd meer te hebben. Probeer dit in eerste instantie stap voor stap te verminderen door te beginnen met 30 minuten.

4. Zorg voor frisse lucht.
Er is niets fijner dan een frisse kamer en een schoon bed. Houd daarom altijd het raam op een kiertje. Dan komt er lekker veel zuurstof binnen. Tot slot, laat de verwarming uit. Mocht je het toch koud hebben, pak er dan een extra deken bij.

5. Vind structuur in je bedtijden.
Ga op zoek naar een vaste structuur van het naar bed gaan en het opstaan. Hierdoor krijg je een vast ritme en zullen je slaap hormoon zich hierop af te stemmen. Zo zul je merken dat je beter in slaap komt en uitgeruster wakker wordt.

Voor de komende week willen wij je uitdagen voor een nieuwe Corona Challenge: Probeer de komende week voordat je gaat slapen in ieder geval 25 pagina’s te lezen uit een boek waarin een mooi verhaal staat. Kies​ bewust e​en boek met een mooi verhaal en niet een boek wat geschreven is voor persoonlijke ontwikkeling omdat dit je brein weer kan activeren.

Slaap is enorm onderschat en wordt vaak niet serieus genomen, slapen is een belangrijke factor voor een gezond en slank lichaam en een heldere geest. Doe er je voordeel mee en zorg voor jezelf!


Geschreven door BASE Lifestyle

Onze sportschool richt zich op persoonlijke groei in plaats van spiergroei. Samen met jou zorgen we ervoor dat jij meer uit het leven kunt halen. Dit doen we door training en coaching met elkaar te combineren.

Contact

Stel een vraag

Volg ons op Instagram

Volg ons op LinkedIn

Volg ons op Facebook

Stuur ons een WhatsApp bericht

Gerelateerde artikelen

  Je herkent het vast wel. Je bent wezen sporten en beland in een gesprek over voeding. Iemand vertelt dat hij/zij wil gaan afvallen, en daarom in een calorie-tekort zit. Weer iemand anders wil sterker worden en eet daarom meer dan hij/zij verbrandt. Waar hebben ze het nou over? Hoe weten ze hoeveel energie ze verbruiken […]

  Ga naar →

  Als je een sportzaal binnenloopt, zie je dat iedereen verschillende schoenen draagt. Maar wat is nu, voor welke activiteit, de juiste sportschoen? Met dit artikel wil ik je graag een aantal tips meegeven over het kiezen van de juiste sportschoenen. Met welke schoenen kun je het beste hardlopen of binnen trainen? Hybride sportschoenen kiezen: Tegenwoordig […]

  Ga naar →

  Hoe je het ook went of keert, voldoende groenten eten blijft voor veel mensen een opgave. Dit zie je terug in de landelijke cijfers; we eten gemiddeld slechts 131 gram groenten per dag, waar minimaal 250 gram de aanbevolen hoeveelheid is. Zonde! Groenten eten is namelijk helemaal niet zo’n opgave als de meesten denken. Zolang […]

  Ga naar →

Meld je aan voor een intake

Wil jij meer informatie over onze diensten? Meld je dan aan voor een vrijblijvende intake. We kijken ernaar uit je te ontmoeten en beter te leren kennen. De koffie staat voor je klaar!

Plan een intake
crossmenu