Doe de intake

Gedragsverandering als startpunt voor voedingskeuzes

Maart: Nutrition month

Veel mensen steken veel tijd in trainen. Niks mis mee, integendeel. Maar de tijd die we in de keuken aan ons eten besteden of slapend in ons bed doorbrengen, is minstens zo belangrijk om fitter en gezonder te worden. Kijk jij naar het totaalplaatje of is sporten alleen voldoende voor jou? Om je hier bewuster van te maken, wijden we de hele maand maart aan voeding. In deze blog lees je wat Nutrition month inhoudt voor onze leden en laten we je kennismaken met de stappen van gedragsverandering.

Waarom deze maand?

Bij BASE vinden we het belangrijk dat je voldoende slaapt, ontspant, lekker in je vel zit en gezond eet. Niet omdat wij dat zo graag willen, maar omdat het voor jou gezondheidsvoordelen oplevert. Op de lange termijn stapsgewijs verbetering aanbrengen in alle leefstijlfactoren zorgt voor jou voor een betere kwaliteit van leven. Deze maand kan een mooi opstapje zijn om naar jouw doelen toe te gaan werken. Of dat nu op gebied van voeding is, of iets anders.

Wat gaan we doen?

Er staan allerlei leuke en leerzame activiteiten gepland in de Nutrition Month. Door meer kennis en vaardigheden op te doen zullen jouw doelen makkelijker te behalen zijn. Hieronder geven we je wat meer informatie over de activiteiten en waarom wij deze voor jou organiseren.

1. Tips & tricks

Handige weetjes, geheugensteuntjes en handvatten over allerlei voedingsonderwerpen. Het doel is om je dagelijks bewust te laten nadenken over je eigen voedingspatroon. De dagelijkse tips & tricks delen we via onze Instagram pagina. Je kunt ons volgen via www.instagram.com/baselifestyle @baselifestyle

2. Recepten

Je kunt nog zoveel weten over gezonde voeding, als je niet weet hoe je een lekkere maaltijd in elkaar draait, dan wordt gezond eten er niet makkelijker en leuker op. Vaardigheden zijn ook belangrijk! Daarom deelt Suzanne iedere maandag een makkelijk recept. Zij zal je laten zien dat gezond koken geen uren hoeft te duren, niet moeilijk hoeft te zijn en geen idioot grote boodschappenlijst vereist. Maak je een van de recepten? Deel het met ons!

3. Speeddaten

Op dinsdag 3 maart is er de gelegenheid om met Marco en Suzanne te speeddaten in de kantine. Alle vragen rondom leefstijl die in jouw hoofd omgaan, kun je op deze avond stellen. Maak hier vooral goed gebruik van! Schuif lekker aan, onder het genot van een bakje koffie of thee helpen we jou met je vragen. We organiseren dit om je op een laagdrempelige manier te kunnen helpen. Ook antwoorden op kleine vragen kunnen jou enorm helpen in de weg naar succes.

4. Online Q&A

Vragen stellen vanaf de bank! Iedere woensdag zal Suzanne klaar zitten om jouw vragen via Instagram Stories te beantwoorden. Dus heb je even tips nodig voor een gezonde lunch, of wil je weten wat een goede maaltijd is voor na het sporten? Gooi je vraag op Instagram en je krijgt snel een antwoord. Ook dit doen we om je laagdrempelig te kunnen helpen.

5. Gedragsverandering

Rome is niet in 1 dag gebouwd. Je doelen haal je ook niet in een week. Wanneer je aan de slag gaat met je doelen, zal je op zoek moeten gaan naar een manier van leven die past bij je nieuwe leefstijl. Je zal je anders moeten gaan gedragen wil je succes kunnen boeken. Dat doe je niet zo maar. Gedragsverandering kost tijd.

We kennen 5 fasen van gedragsverandering. Dit is gebaseerd op het ‘States of Change’-model (Prochaska, DiClemente & Norcross, 1992). Een breed toepasbaar model dat handig is om te zien in welke fase van gedragsverandering jij verkeert. Het model heeft één belangrijke voorwaarde: motivatie. Veranderingen zijn pas duurzaam als je echt gemotiveerd bent.

Het model ziet er als volgt uit:

In de ontkenningsfase ben je je niet bewust van een probleem. Veranderen is niet nodig, want het gaat toch prima zo? Je zal ontkennen dat het beter is om te veranderen, je hebt weerstand om aan jezelf te werken. Voorbeeld: je drinkt ieder weekend 35 bier, maar vind jezelf er prima uit zien in de spiegel, dus ziet geen reden om hiermee te stoppen.

In de herkenningsfase wordt je je bewuster van een mogelijk probleem. Je gaat zien dat je hier zelf verantwoordelijk voor bent. Je wil wel veranderen, maar weet niet hoe, of hebt geen vertrouwen dat het je zelf gaat lukken. In deze fase gaat men vaak op zoek naar hulp. Voorbeeld: je weet dat je eigenlijk veel te weinig eet, maar je weet niet goed hoe je gezond meer kunt gaan eten zonder meteen veel aan te komen. Je schakelt hulp in om je eetpatroon te veranderen.
In de verkenningsfase ga je kijken hoe je daadwerkelijk iets aan je gedrag kunt gaan doen. Je denkt bewust na over hoe het anders kan en schrijft doelen voor jezelf op. Je bereid je voor om actie te gaan ondernemen. Voorbeeld: je wil graag 5 kg afvallen en maakt een stapsgewijs plan hoe je dit gezond en duurzaam gaat aanpakken.

In de actiefase ga je aan de slag met je doel. Je gaat daadwerkelijk je gedrag veranderen. Je pakt je verantwoordelijkheid en experimenteert met je nieuwe gedrag. Je kijkt wat werkt voor jou, en wat niet. Stapje voor stapje ga je vooruitgang boeken. Voorbeeld: je doel is om dagelijks een gezonde avondmaaltijd op tafel te zetten. Je hebt allerlei recepten gekregen als hulpmateriaal. Nu is het zaak aan jou om daadwerkelijk te gaan koken en elke dag een gezonde maaltijd te realiseren.

In de laatste fase, het volhouden, wil je je bereikte resultaat behouden. Je ziet dat het je voordelen oplevert, dus wil je je nieuwe gedrag doorzetten.Dit doe je door positief vol te houden en je gedrag met passende activiteiten te integreren. Welke acties passen bij jouw nieuwe leefstijl? Voorbeeld: je traint sinds 2 maanden 4 keer per week en merkt dat je met sprongen sterker wordt. Je gaat nu niet je trainingen ineens helemaal laten vallen, want dat zou betekenen dat je resultaat verliest.

Tussen elke fase kun je voortgang boeken. Je kunt echter ook net zo hard weer terugvallen. Vaak maak je 2 stappen vooruit, maar val je er daarna al snel weer 1 terug. Dat hoort erbij en is onderdeel van jouw veranderingsproces. Wees daarom voorbereid op tegenslag, focus je op wat wél goed gaat en zet door.

Ga voor jezelf eens na: in welke fase van gedragsverandering zit jij?
In de Nutrition month gaan we jou helpen om stapsgewijs te werken aan gedragsverandering. Op welk gebied van leefstijl dan ook!

Literatuur:

Prochaska, J.O., DiClemente, C.C., & Norcross, J.C. (1992). In search of how people change: Applications to the addictive behaviors. American Psychologist, 47, 1102-1114. PMID: 1329589.


Geschreven door BASE Lifestyle

Onze sportschool richt zich op persoonlijke groei in plaats van spiergroei. Samen met jou zorgen we ervoor dat jij meer uit het leven kunt halen. Dit doen we door training en coaching met elkaar te combineren.

Contact

Stel een vraag

Volg ons op Instagram

Volg ons op LinkedIn

Volg ons op Facebook

Stuur ons een WhatsApp bericht

Gerelateerde artikelen

    Slaap is essentieel voor het goed functioneren van het lichaam, een slechte nachtrust heeft invloed op je gezondheid en productiviteit de dag erna. We beginnen steeds meer in een wereld te leven waar slaap minder en minder wordt. Oorzaken van dit weinig slapen kan verschillende oorzaken hebben, denk aan stress, slechte voeding, te kort aan […]

    Ga naar →

    Vakantie is een moment van ontspanning. Even helemaal niks hoeven, gewoon lekker tot jezelf komen. Of je nu naar Texel gaat, naar Bali of thuisblijft; de vakantieperiode is fijn. Wat voor bijna iedereen onlosmakelijk is verbonden aan vakantie vieren, is genieten van lekker eten en drinken. Een biertje bij de barbecue, een ijsje onderweg, een […]

    Ga naar →

    Je herkent het vast wel. Je bent wezen sporten en beland in een gesprek over voeding. Iemand vertelt dat hij/zij wil gaan afvallen, en daarom in een calorie-tekort zit. Weer iemand anders wil sterker worden en eet daarom meer dan hij/zij verbrandt. Waar hebben ze het nou over? Hoe weten ze hoeveel energie ze verbruiken […]

    Ga naar →

Meld je aan voor een intake

Wil jij meer informatie over onze diensten? Meld je dan aan voor een vrijblijvende intake. We kijken ernaar uit je te ontmoeten en beter te leren kennen. De koffie staat voor je klaar!

Plan een intake
crossmenu