Beweging: de belangrijkste factor voor een snelle stofwisseling
Drink jij al tijden ‘s ochtends lauw water met citroen om je verbranding te verhogen? Dan kan ik je vertellen dat je hier maar één ding aan overhoudt; en dat is schade aan je tanden. Voor een snellere stofwisseling (metabolisme) doet het namelijk niets. En zo zijn er talloze fabels in voedingsland als het gaat om het creëren van een snellere stofwisseling. In dit blog laat ik je zien wat deze fabels zijn, maar uiteraard ook wat wél echt werkt: namelijk bewegen!
Even wat fabels op een rij
We worden tegenwoordig geinfluenced met talloze ‘lifehacks’ om gezonder te leven. Het versnellen van je stofwisseling (om dus meer calorieën te kunnen verbranden) is daar een voorbeeld van. Ik noem enkele voorbeelden die je wellicht herkent:
- De dag starten met water met citroen helpt om je verbranding ‘aan’ te zetten
- Ontbijten is essentieel voor een snellere stofwisseling
- Koud douchen helpt voor een snellere stofwisseling
- 6 maaltijden per dag zorgt voor een snellere stofwisseling dan 3 maaltijden per dag
- Eten na 20:00 vertraagt de stofwisseling
Ik ben benieuwd of jij één van de genoemde ‘lifehacks’ gebruikt in je dagelijkse routine. Doe het vooral niet voor het verhogen van je verbranding, want dan kun je er beter gelijk mee stoppen. Er is namelijk maar één pijler die er echt toe doet bij het verhogen van je energieverbruik. Voor ik daar op in ga, gaan we eerst kijken naar de onderdelen waar ons energieverbruik uit bestaat.
De onderdelen van energieverbruik
Er zijn 4 onderdelen die jouw energieverbruik bepalen:
BMR (Basal Metabolic Rate)
Ons basaal metabolisme, ofwel de energie die je lichaam verbruikt in complete rust. Denk aan ademhaling en orgaanwerking.
TEF (Thermic Effect of Food)
De energie die nodig is om voedingsstoffen (koolhydraten, eiwitten en vetten) in onze voeding af te kunnen breken.
EAT (Exercise Activity Thermogenesis)
De energie die we verbruiken tijdens het sporten (krachttraining, cardio).
NEAT (Non-Exercise Activity Thermogenesis)
De energie die we verbruiken met andere (onbewuste) beweging zoals wandelen, traplopen, de was doen of je haar kammen. Dit is de allerbelangrijkste factor binnen je energiebalans. Zelfs al sport je ontzettend veel, dan nog is NEAT verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van je energieverbruik.
Traag of snel metabolisme? NEAT bepaalt!
Je dagelijkse (onbewuste) beweging bepaalt in feite of je een trage of snelle stofwisseling hebt. Dit komt omdat ieder lichaam zich anders aanpast aan een calorietekort of -overschot. De een zal in een calorietekort onbewust minder gaan doen dan de ander, waarbij NEAT naar beneden gaat. Wanneer je een calorietekort creëert, zal je in de loop van de tijd minder zin hebben om te gaan bewegen. Het gaat hierbij niet om een verandering in je BMR, maar een verandering in de vermenigvuldigingsfactor van je energieverbruik (én onbewust minder bewegen, én bewust minder bewegen).
Belang van lichaamsvetpercentage, voedselkwaliteit en slaap
Het belang van bovengenoemde factoren, naast beweging, mag zeker niet vergeten worden. Wanneer je een lager vetpercentage hebt, zal je je voedingsstoffen beter af kunnen breken (hogere TEF). Eet je voor 80% onbewerkte voedingsmiddelen van hoogwaardige kwaliteit? Dan wordt je TEF ook hoger! Een goede slaapkwaliteit is als laatste onmisbaar voor een goede stofwisseling. Een chronisch slaaptekort heeft namelijk een sterk effect op de opname van voedingsstoffen en je insulinegevoeligheid.
Conclusie
Wil jij een snellere stofwisseling creëren? Kom dan in beweging! Juist de algemene, dagelijkse beweging kan het verschil maken. Combineer dit met voldoende slaap en een eetpatroon dat voor 80% uit pure, gezonde voedingsmiddelen bestaat. Laten deze ‘lockdown weken’ nu net hét moment zijn om dit goed op te pakken. Waar wacht je nog op? Ga vast lekker aan de wandel!