Doe de intake

4 tips voor de goede start van de dag

Je kunt de dag maar 1 keer een goede start van de dag hebben. Jouw ochtendritueel heeft veel invloed op de rest van je dag. In dit blog wil ik je 4 tips geven op de dag energiek, effectief en met meer discipline te beginnen. Dit kan op langer termijn veel invloed hebben op jouw leven. 

We leven in een maatschappij waarin alles snel, snel, snel gaat en waarin er weinig speling is om tijd vrij te maken voor je eigen gezondheid. In dit blog wil ik je 4 tips geven om door een minimale tijdsinvestering maximaal resultaat te laten behalen in je eigen leven. Je bent namelijk niet wat je denkt of zegt. Uiteindelijk gaat het erom wat je doet. Jouw acties, ofwel iedere repeterende handeling bepaalt of je wel of niet fit bent. Als jij ervoor kiest om iedere dag een blokje om te gaan lopen dan krijg je daar iets voor terug. Evenals je ervoor kiest om dat niet te doen. Het leven is 1 grote ruilhandel. 

Alle onderstaande tips zijn ervoor bedoeld om de dag perfect te starten. Eigenlijk begint de volgende dag al wanneer je naar bed gaat. Het is dus belangrijk om jouw slaappatroon prioriteit te geven. Te weinig slaap kan namelijk een negatieve invloed hebben op jouw geheugen, hongergevoel en humeur. En kan dus ook indirect gevolgen hebben op jouw kwaliteit van leven.

1. Kom je nest uit!

Wanneer je wakker wordt is het belangrijk om direct op te staan. De eerste tip is dus: Snooze niet! Ook al ligt je bed nog zo lekker warm… Ga er gewoon uit! Daar hebben we twee redenen voor. De eerste reden is dat als jij weer in slaap valt jouw lichaam weer in de slaapstand komt. Jouw hersenen zullen dan een nieuwe slaapcyclus starten. Je wordt dan voor je gevoel gezien heel suf wakker. Dat komt omdat je hersenen nog eigenlijk nog in de slaapstand staan. Dus voor een goede start van de dag: ga gelijk je bed uit!

Naast dat het voor je lichaam nadelige effecten heeft, kan het ook voor je mentale gesteldheid een minpunt opleveren. Maar waarom dan? Het is toch niet erg om een keer te snoozen?  Nee, zeker niet.

“Het is ook niet erg om 1 keer een sigaret te roken. Maar van 1 wordt de drempel al sneller kleiner naar 2, 3, 4 keer en ga zo maar door…”

Je kunt maar 1 keer een goede start van de dag hebben. Doe dat dan door direct je bed uit te komen en deze afspraak niet te verbreken met jezelf. Hierdoor bouw je op een hele simpele manier integriteit met jezelf op. Dit zal je ook zeker helpen met het gedisciplineerd blijven op het gebied van eten, sporten en andere zaken in het leven. Kleine acties kunnen dus grote gevolgen hebben.

2. Koud afdouchen

Dit is voor mij 1 van de grootste uitdagingen in de ochtend. Bewust iets oncomfortabels opzoeken. Maar in mijn achterhoofd hebbende dat het wel beter is voor mijn lichaam en prestaties voor de rest van de dag. Koud douchen wekt een stressreactie in jouw lichaam op. Hierdoor verandert jouw ademhaling van relaxed naar een alerte ademhaling. Dit betekent dat je vanuit je borstkast en mond gaat ademhalen. Door dit onder controle te krijgen leer jij jouw lichaam om in lastige situaties meer controle te krijgen over je lichaam en geest. Daarnaast verhoogd een koude douche je lichaamstemperatuur en verhoogd het gedurende de dag je alertheid en focus [1].

Stappenplan:
1. Besluit om het te gaan doen. 
2. Zet de douche aan zoals je dat normaal ook zou doen.
3. Klaar met je dagelijkse doucheritueel? Zet de douche naar lauw.
4. Blijf circa 2 minuten staan en adem bewust in door je neus en lang uit door je mond.
5. Laat je schouders hangen en denk aan waarom je dit doen in plaats van de negatieve gevoelens. Probeer zoveel mogelijk op je ademhaling te focussen.
6. Als je alles onder controle hebt dan kun je de kraan nog wat kouder zetten.
7. Geef jezelf een groot compliment dat je deze stap hebt gezet.

Breid dit iedere dag stapje voor stapje uit zodat je aan het einde van de week de kraan volledig koud kunt zetten. Dit zorgt er voor dat jij je een goede start van je dag hebt!

3. Kom in actie

Ga direct bewegen. Het is eigenlijk heel simpel. Beweeg 5 tot 10 minuten. Probeer je lichaamstemperatuur te verhogen en je bloedstroom te versnellen. Het maakt mij niet uit wat je gaat doen, als je maar iets gaat doen. Van stretchen tot aan een stukje joggen of wandelen. Het kost slechts 5 tot 10 minuten van je tijd. Ook dit kan een wereld van verschil brengen omdat je lichaam en hersenen direct geactiveerd worden. Bewegen in de ochtend kan een voordelig effect hebben op je bloeddruk, gewichtsregulatie en cholesterolgehalte. Genoeg redenen om dus in actie te komen[1].

Waarschijnlijk is het iedere dag al een race tegen de klok om op tijd te komen op je werk maar hoe cliché het ook klinkt… Leg je telefoon ‘s avonds eerder weg en ga gewoon 15 minuten eerder uit bed. Kom direct je bed uit en kom in actie. Probeer dit eens een maand toe te passen. Je kunt het volgende doen: 

Zet de klok 10 minuten lang aan en ga op een rustig tempo de volgende oefeningen doen.

10 minuten
Min 1: 15 air squats
Min 2: 30 jumping jacks

Herhaal iedere minuut dus 5 keer en dan heb je in de ochtend al 10 minuten bewogen. Je kunt ook diverse rek en strekoefeningen doen, 4 minuten op een minitrampoline springen, een klein stukje met de hond lopen. Whatever, maar doe in ieder geval iets!

4. Denk na

Tijd voor de laatste tip. Probeer eens helemaal tot jezelf te komen. Leef 5 minuten in stilte en bedenk eens waar je dankbaar voor bent en wat je vandaag gaat doen. Schrijf dat eens op. Stel jezelf de volgende drie vragen:

 1. Waar ben ik dankbaar voor of waar ben ik trots op?
 2. Wat wil ik naartoe werken in de aankomende (2) maand(en)?
 3. Wat ga ik vandaag doen om een bijdragen te leveren aan mijn doelen? 

Kortom, we zijn allemaal mensen en jij zult ongetwijfeld in de ochtend ook je tanden poetsen of naar de wc gaan. Neem deze vragen rustig voor jezelf door en schrijf de antwoorden op in een schriftje of noteer ze in jouw telefoon. Voordat je het weet ga je met volle focus naar jouw werk toe. 

Probeer al deze tips eens een maand toe te passen in je dagelijkse routine, zelfs in het weekend. Hiermee bouw je discipline op, kom je effectiever de dag door en het heeft veel gezondheidsvoordelen. Hopelijk heb je aan het einde van de maand uitgevonden hoe jij een goede start van de dag creëert.


Geschreven door BASE Lifestyle

Onze sportschool richt zich op persoonlijke groei in plaats van spiergroei. Samen met jou zorgen we ervoor dat jij meer uit het leven kunt halen. Dit doen we door training en coaching met elkaar te combineren.

Contact

Stel een vraag

Volg ons op Instagram

Volg ons op LinkedIn

Volg ons op Facebook

Stuur ons een WhatsApp bericht

Gerelateerde artikelen

  Vandaag schrijft gastblogger Floris van der Giessen een artikel over mobiliteit. Op dinsdag 9 februari geeft hij hier ook een webinar over in de studio van Pubquiz On Tour. Floris van der Giessen is personal trainer uit Nijmegen en heeft in de afgelopen jaren zich verdiept in krachttraining in combinatie met mobiliteit. Dit heeft hij […]

  Ga naar →

  Vakantie is een moment van ontspanning. Even helemaal niks hoeven, gewoon lekker tot jezelf komen. Of je nu naar Texel gaat, naar Bali of thuisblijft; de vakantieperiode is fijn. Wat voor bijna iedereen onlosmakelijk is verbonden aan vakantie vieren, is genieten van lekker eten en drinken. Een biertje bij de barbecue, een ijsje onderweg, een […]

  Ga naar →

  “Kwaliteit boven kwantiteit”. Dat is één van mijn uitspraken tijdens een training of coaching. Zelfs buiten de muren van de sportschool gaat deze ballon op. MEER IS NIET ALTIJD BETER … BETER IS BETER. Denk daar maar eens even over na. Als iemand je vraagt: “Hoe word ik sterker?” Is vaak je eerste reactie: dan […]

  Ga naar →

Meld je aan voor een intake

Wil jij meer informatie over onze diensten? Meld je dan aan voor een vrijblijvende intake. We kijken ernaar uit je te ontmoeten en beter te leren kennen. De koffie staat voor je klaar!

Plan een intake
crossmenu